Cirkels

Soms draaien we rond in bepaalde cirkels…

Zo was Tanna in mijn praktijk. Bij haar had het met: ‘meerijden in de auto – ergens niet naar het toilet kunnen – daar geen controle over hebben’ te maken. Als ze zelf rijdt is er niks aan de hand. Als ze meerijdt, komen er allerlei gedachtes. ‘Stel nou dat ik buikpijn krijg en naar de wc moet, en stel nou dat ik nergens heen kan’. Door de gedachte hieraan komt er iedere keer ook daadwerkelijk buikpijn (daarvoor is er nog niets aan de hand). Door die buikpijn komen er nog meer angstige gedachtes en deze veroorzaken een nog vervelender gevoel in haar buik en zelfs daadwerkelijk diarree.

Het liefst vlucht ze weg uit de situatie. Dat klopt ook, bij een lichaam in acute stress word je vecht/vlucht systeem geactiveerd. Alle symptomen die daarbij horen, komen ook bij haar naar boven. Zweten, klamme handen, droge mond, verhoogde hartslag, paniek, etc. Tanna wil deze cirkel graag doorbreken en weer gewoon ergens onbekommerd naar toe kunnen met de auto.

Zo zijn er tal van cirkels waar je in rond kan cirkelen. De eerste keer dat iemand bij mij komt, gebruik ik altijd mijn whiteboard en tekenen we de cirkel waar iemand in vastzit met alle patronen en ongemakken. Dat is dan meteen visueel en zichtbaar. Daarna stellen we een positief doel, wat wil je graag, hoe mag het er voor jou uitzien, wat heb je daarvoor nodig (soms is daar een actie van jouw kant voor nodig) en wat levert dat jou op?

In de kinesiologie werken we met de gezondheidsdriehoek. Jouw lichaam heeft drie kanten, zijn die in evenwicht, dan voel jij je fijn. Gaat één van de zijden uit balans, dan gaat de rest ook uit balans. Jouw driehoek bestaat uit je psyche (alles wat je denkt, voelt, je emoties, je karakter), jouw structuur (letterlijk je vormend lichaam, je botten, pezen, spieren, gewrichten, bloedsomloop), jouw chemie (alle dingen die van buiten naar binnen in je lichaam komen, voeding, drinken, parfum, maar bijvoorbeeld ook woorden van anderen). Dus heb jij last van je buik, dan gaat ook je psyche uit balans en voel je je vaak niet fijn. Andersom, voel jij je niet fijn, heb je negatieve gedachtes, dan kan ook je structuur/lichaam uit balans raken en krijg je bijvoorbeeld last van lichamelijke klachten. Belangrijk is dat we alle drie de zijden weer in evenwicht krijgen, zodat jij weer in balans komt en je happy voelt en je kunt doen wat jij verlangt.

Voor Tanna is dat: Gewoon bij iemand in de auto stappen, dat lijkt haar heerlijk en geeft een vrij gevoel. Hoe mooi is dat om hier met de kinesiologie aan bij te kunnen dragen. Het verbaast mij steeds weer wat één / twee sessies al kan veranderen bij kinderen en volwassenen die in bepaalde cirkels vastzitten/ronddraaien. Het lijkt wel magie. Is dat het ook? Eigenlijk niet. Iedereen kan het en iedereen kan het leren! Wat we doen, is op zoek gaan naar opgeslagen stress die voor blokkades zorgen, deze maken we vrij door gebruik te maken van allerlei technieken, zodat het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer zijn werk kan doen. Je komt weer in je buik gevoel en laat jouw buik nou net een direct lijntje hebben met je gedachten. Alles wordt positiever en eigenlijk doe je het dus helemaal zelf, dat is pas magisch.😊

En Tanna? Haar angsten waren na twee sessies totaal verdwenen, de derde keer hebben we nog een balans gedaan, gewoon om het lichaam te vertellen dat het zo mocht blijven gaan.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *